Flytte hjemmefra,  Studielivet

Tips til at kunne leve med SU

I mit indlæg vil jeg uddele mine erfaringer, til hvordan jeg som studerende kan leve med et stramt budget, men samtidig have det godt. Jeg vil satse på, at der er mange studerende som også lever med en halvtom pengepung. Vi er klar over at vi skal vende hver en krone, men er dér overhoved plads til at have det sjovt?

Jeg har beskrevet nogle punkter som jeg går ud fra, når jeg skal få det hele til at hænge sammen. Økonomi kan være rigtig svært at tale om, men gør det alligevel. Du bliver glad når det økonomiske hænger sammen, så sparer du også på de bekymringer.

  • Overvej et sabbatår.  Her vil du kunne arbejde og sikre din kommende tid som studerende. Jeg havde selv 1,5 år sabbatår, hvor jeg hver måned lagde penge til side. Du vil blive overlykkelig hvis du har lagt penge til side, idet du har sat dig i en god position til når du skal være studerende. Du mærker det nok først når du er startet på dit studie, for din SU kommer snigende og du har mange udgifter fordi du også er udeboende. Hvis du er i tvivl om hvad du vil studere, så anbefaler jeg at du tager et sabbatår hvor du kan arbejde.
  • Find en bolig der er til at betale. Mange unge vil gerne bo i storbyerne fx København eller Århus og der er priserne bare helt anderledes. Jeg elsker selv København, men der var boligerne ikke til at betale. Det er igen en prioritering som jeg har gjort – jeg har altså valgt at bo et billigere sted, for at få mere frihed til at gøre noget hyggeligt. Kollegie vil jeg i hvert fald sige ville være en god løsning, for lejlighed skal nok komme en dag men måske er det bare ikke tiden nu. Det er ikke fordi jeg siger, at kollegie er den eneste mulighed, men man skal bare huske at være kreativ og ikke være kræsen hvis man står i akut bolignød. 
  • Budget er en af de vigtigste ting for mig og i hvert fald det som giver ro i sindet, når jeg ved at der er styr på mine udgifter. Sørg for at få lavet en budgetkonto, det er guld værd! Hos mig gør det, at jeg aldrig er nervøs for om jeg får betalt mine regninger. Du kan også vælge at lægge lidt penge til side hver måned til tandlæge, for at der ikke lige pludselig kommer en grimrian af en tandlægeregning. Jeg benytter mig også af et ”madkort”, hvor der bliver lagt penge til side hver måned. Det gør det nemt for mig, at skelne mellem hvad der er nødvendigt og hvad der er diverse .
  • Madplan vil spare dig penge og skabe et overblik. Du laver ikke impulskøb, men du har en fast madplan for en uge. Altid godt at lægge et par dage ind med rester, så du ikke fortsætter med at købe fordi du har lyst til noget andet. Sørg for indimellem at tøm ud i dit køleskab, både for miljøet skyld men også for din økonomi. Hvis du har de mest basale ingredienser i dit køkken, så kan du næsten lave en ret af det du har. Tror ikke man skal være bange for at prøve sig frem. Jeg er ikke selv god til at lave mad, men det handler om at prøve igen og igen for at øve sig, til sidst skal det nok resultere sig i noget godt. Derudover vil jeg lige lave en reminder om, at man ikke altid skal være forskrækket over noget som er større og dyrere fx en kylling. En lille kylling er der mindre mængde kød og større mængde knogler. Køber du en stor kylling, er der mere at arbejde med. Det gode ved at gøre på denne måde, er at man kan få rigtig meget ud af kyllingen, muligvis til tre forskellige retter. Så rent økonomisk kan det blive det samme, måske billigere. 
  • Overvej din prioriteringer med omhu. Find ud af hvad der betyder noget for dig og hvad du ikke har lyst til at undvære. Jeg har valgt at prioritere et ungdomskort. Et ungdomskort giver mig frihed til at komme rundt da jeg ikke har bil – men ja det er dyrt og derfor må jeg spare et andet sted. Overvej altid om din prioritering er en nødvendighed eller om det er en luksusting. Sørg for at du har pengene, så du ikke skal ud i alle mulige grimme lån. Du skal overveje et studiejob, så du har en passende diversepost. Jeg har ikke selv noget studiejob, men jeg har kunne leve med det, da jeg lagde penge til side i mit sabbatår, som kunne hjælpe mig i sådan nogle situationer.

Håber at mine tips også kan jeg hjælpe dig, til at leve et fornuftigt liv uden lån og uden følelsen af at det hele er for surt. Du kan sagtens have det sjovt, med få penge, for det handler bare om at være kreativ.

Husk, at en dag skal du nok få penge, det her er kun en periode og nyd det nu for der er mange gode ting ved at være studerende. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *