Personligt,  Studielivet

Jeg er perfekt – ligesom dig!

Jeg nyder i min tilværelse at have mange bolde i luften. Jeg skal have travlt og jeg vil helst gerne gøre mine opgaver perfekte. Jeg vil ikke mene at jeg er perfekt for alt jeg gør, men for den jeg er.

Vi lever i nutidens præstationssamfund hvor vi kan blive alt, så længe vi vil det nok. Det er også vores egen skyld hvis vi ikke bliver til noget, for vi har jo haft rig mulighed. Det er bestemt ikke sådan et samfund jeg ønsker, men hvad er så nemmest: At lave samfundet om eller vores måde at tænke om os selv og hvad andre tænker om os? Jeg tror helt klart på det sidste. Én ting er vigtig at reflektere over – hvem er det vi ønsker at være perfekte for?

Jeg ved, at jeg er god nok

Jeg har selv et behov for at være fejlfri og at alle andre skal kunne lide mig, men det er ikke realistisk. Jeg sætter altid barren højt og jeg bliver uden tvivl påvirket af at lave fejl. Når jeg tænker sådan, så skaber det en stor afstand mellem mig og andre. Ikke fordi jeg giver et andet billede af hvem jeg er, men at jeg har måtte anerkende at jeg ikke kan alt og at jeg ikke kan trives lige godt med alle. 

En af de personlighedstræk som kan skabe problemer for mig, er at jeg er en observerende type. Jeg kan godt lide at se tingene an inden jeg bare taler og gør mig til. Det betyder ofte at folk betragter mig som arrogant. Med alderen er jeg blevet mere ligeglad med hvad andre synes om mig. Dog er folk også begyndt at misforstå mig mere, som faktisk er pænt irriterende. Det at blive misforstået så meget, grunder måske af at jeg hviler mere i mig selv og forsøger ikke at tage det til mig. Sådan er jeg jo bare og det kan ingen ændre på. Jeg tænker ofte, at hvis folk nemt misforstår mig som den person jeg er, så er det nok fordi de ikke kender mig og måske er forskellighederne bare for store og derfor synes jeg sjældent at det er det værd at bruge tid på. Det betyder at jeg hurtig kan finde ud af om det er et venskab for mig.

Jeg er ikke med alderen blevet mindre perfektionistisk, men jeg er blevet mere bevidst om at det ikke skal styre mig. Jeg kan godt til tider føle mig alene, men jeg er også nødt til at vende den, for jeg ved at jeg er et pisse godt menneske og jeg er mega dygtig, så folk går glip af et godt menneske i deres liv. Det lød måske lidt egocentreret og det må du tolke som du vil, men jeg tror at det er vigtigt at tænke på hvor dygtig man er i stedet for at være hård ved sig selv.

Jeg ved, at jeg er god til at få mit hjem til at blive hyggeligt. For mig skal mine gæster føle sig hjemme når de er hos mig og ikke mindst mig selv. En tur i grøftekanten kan give en rigtig fin buket!
Årh min M! Jeg gør mit bedste for at være en god kæreste. Min kæreste kan lide mig lige som jeg er og vi er begge klar over, at man ikke kan gå igennem et forhold uden at fejle.
Det er vigtigt for mig at være en god moster/faster, men jeg gør det på min måde!

De sociale medier skal ikke styrer mig

Som tidligere beskrevet lever vi i et samfund som forventer en del af os. Vores sociale medier har en stor magt i at vi ønsker at se lækre, trænede og sunde ud. Det må jeg ærligt sige, at det er jeg snart lidt træt af. Det er da så upersonligt og uærligt. Jeg kender da selv, at det er rart at få andres anerkendelse også når det omhandler de billeder jeg har lagt op på de sociale medier. Der er bare ingen som skal fortælle mig, hvad der er instaværdigt at lægge op,  for jeg vil da meget hellere give et “rigtigt” billede af mig og ikke hvem den lækre sag er, som jeg måske alligevel kun er et par gange om året. 

Mange siger: “Ingen er perfekte”, men sådan har jeg det virkelig ikke. Jeg synes at alle er perfekte, bare på hver deres måde. Det giver mig nemlig frihed til, at jeg ikke skal være fejlfri. Jeg brænder for en masse forskellige ting og gør mig umage, men jeg laver også fejl.

Vær bedre til at vise dine fejl

Vores uddannelsesminister Tommy Ahlers har også sat en kampagne igang, hvor han sætter fokus på at vi skal være bedre til at vise vores fejl. Vi ved at der er så mange som får stress af det pres der er i samfundet eller det pres vi tillægger os selv. Han lægger især vægt på de undersøgelser der er lavet omkring de studerende på de videregående uddannelser og de krav os studerende har til at få topkarakter. Han opfordrer til, at vi skal tage en debat op omkring det uperfekte og det at kunne fejle. 

Jeg giver ham helt ret. Det er ikke fordi jeg modsiger mig selv, nu hvor jeg lige har sagt at vi alle er perfekte. Jeg har bare fundet ud af, at det som har hjulpet mig er –  at jeg kan yde det jeg kan, så kan jeg ikke yde mere, men det jeg kan yde er det perfekte for mig. Jeg skal også huske at minde mig selv om, at selvom jeg også ønsker det bedste for mine eksamener, så bliver jeg nødvendigvis ikke en dygtig ergoterapeut bare pga. det. Det handler da mindst ligeså meget om, at kunne kommunikere og at kunne skabe en god kontakt med mine klienter. Derfor betyder karakteren ikke det store for mig mere, fordi jeg ved at jeg gør mit bedste og det er det vigtigste. 

Der er én ting som jeg ikke kan fordrage, det er når vi som studerende spørger vores holdkammerater “hvad har du fået?”, det er da så sindssygt ligemeget. Spørg hellere “hvordan gik det?”, det er da det mest essentielle. Hvorfor have så meget fokus på den åndssvage karakter. 

Påvirker det dig at være perfektionistisk?

Genkender du selv følelsen af at skulle være fejlfri? Så synes jeg virkelig, at du skal give dig selv et spark i måsen. Sig til dig selv, at nu er det godt nok og lad vær med at sammenligne dig med andre. Jeg har altid lært, at det udadtil kan snyde og derfor skal vi ikke altid tro på det vi ser. Vi er som vi er og det er da bare fantastisk, hvis vi kan sprede vores forskellige kompetencer og personligerheder. Så synes jeg virkelig også at vi skal minde hinanden om, at hvis folk ikke kan lide os som vi er, så er de heller ikke værd at bruge tid på. 

Det her er ikke kun et indlæg til de studerende, men generelt til jer som oplever at være bange for at fejle og hvad andre tænker om jer. 

Helt almindelige mig, som bare er overlykkelig fordi M har hentet fredagsslik til mig. Som en ekstra weekendting, så er jeg hoppet i afslapningstøjet som består af M's hoodie.
Sådan her kan jeg også se ud! Jeg er træt og jeg er ikke super smart, men sådan er min hverdag også. Når jeg er i skole, så kommer jeg for at blive klog og ikke for at se lækker ud. Derfor har jeg sjældent makeup på ellers er det ofte fra dagen før.

Tusinde tak fordi du tog dig tid til at læse om min opfattelse af det “perfekte”. 

5/5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *