Studielivet

Hjælp til uddannelsesvalg

Nu er det ved at være tid, til at mange unge skal til at vælge uddannelse og det kan være en super svær beslutning. 

Jeg søgte selv ind på ergoterapeutuddannelsen i 2016. For mig har det ikke været en svær beslutning, for jeg tror bare jeg har ramt rigtigt ift. uddannelsesvalg. Jeg har også forsøgt at forberede mig så meget som muligt, for at der ikke skulle opstå tvivl. Jeg har selv været heldig, fordi jeg ikke har haft lysten til uddannelseskift og jeg anerkender at ikke alle er lige så heldige som mig.

Lad ikke uddannelsesloftet skræmme dig

Vi har et uddannelsesloft, som kan være et pres for mange. Vi er jo tvunget til at vælge rigtigt første gang, ellers kan det få mange konsekvenser senere hen. Derfor er vi også nødt til at være klar over, hvad vi går ind til og vi skal være bevidste om hvad uddannelsen omhandler.

Det er os selv som individ, der står for ansvaret for at træffe det rigtige valg. Nogle af de redskaber jeg har brugt, for at blive mere sikker i mit valg, er at være meget grundig i min søgning og mærke rigtig godt efter. Det er ikke sikkert, at det er nok for lige dig, men jeg tror på at jo mere man selv gør, jo mere sikkert bliver det. 

Jeg har lavet en fremgangsmåde, til hvordan man arbejde med sin søgning og sit valg. Husk at det tager tid og ikke noget man “bare” lige gør. 

Hjælp til søgning og valg:

  1. Hvad interesserer dig? Hvad interesserer dig ikke? Gør det klart for dig selv, så din uddannelssøgning bliver nemmere. 
  2. Lav en bred og grundig søgning, for der er så mange uddannelser som man ikke kender. Det ville være super ærgerligt at drømmeuddannelsen gik forbi dig, bare fordi du ikke undersøgte mulighederne.
  3. Har du fundet en uddannelse som måske kunne være noget, så læs grundig om uddannelsen. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i hvad uddannelsen handler om og hvilken kompetencer du i sidste ende vil få når du er færdiguddannet. Det kan godt være at det virker skørt at kigge så langt ude i fremtiden, men det er for at finde ud af om det er noget for dig. Hvis du kan få fat i semesterbeskrivelserne på uddannelsens hjemmesiden, ville det være rigtigt godt, det vil give dig et billede af hvad du skal igennem. 
  4. Passer uddannelsen med dine interesseområder og synes du stadigvæk at det lyder spændende efter, at du har læst om uddannelsen og uddannelsesforløbet, så er du nok på rette vej (men der er vej endnu)
  5. Er der nogle områder som skræmmer dig, så lav en “for og imod liste”. Din bekymring må ikke fylde for meget. Er din bekymring et af områderne på din uddannelse, så kan det godt bremse dig i længden. …
  6. Tag til åbent hus hvor du kan fornemme uddannelsensindhold og ikke mindst uddannelsesstedet. Selve stedet betyder rigtig meget. Åbent hus kan være super godt, det hjalp i hvert fald mig rigtig meget. Stil spørgsmål! Jo mere aktiv du selv er, desto mere får du ud af det. Jeg vil også anbefale at du tager til åbent hus på forskellige uddannelser, for at finde ud af hvad der føles mest rigtigt. 
  7. Det vigtigste af alt, brug det her som en langtidsproces. Begynd ALDRIG at tænke og søge et par måneder før du skal sende din ansøgning, for så kan det blive noget forhastet jams. Det her tager lang tid og det er ikke bare en hurtig beslutning. Det handler om din fremtidige karriere, derfor skal du som sagt være grundig og brug en masse tid. Sparring er altid godt, så overvej at drøfte dine overvejelser med nogen som kender dig godt fx dine forældre. 
Gør det hyggeligt for dig selv, når du skal igang med denne proces. Det skal være hyggeligt og ikke træls

Jeg anbefaler igennem hele dette forløb at du løbene skriver ned. Skriv alt det du tænker ned: interesser, overvejelser, bekymringer og hvad du ellers kan komme på. For så kan du af og til tage papiret frem og mærke efter om det føles rigtigt og evt. tilføje noget. 

Jeg synes selv, at det har været den helt rigtige måde for mig. Jeg tror man kan have tendens til at undervurdere hvor lang tid det egentlig tager. Husk som sagt jo mere tid og energi du bruger på det, jo større sandsynlighed er der for at du rammer plet.

Håber virkelig det kan hjælpe dig, med at finde den rigtige uddannelse. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *